Lysabild SG

Historie

Før 1922 tog de unge fra Lysabild Sogn til Tandslet for at deltage i gymnastik og folkedans. Men i 1922 blev Lysabild SG stiftet. Det skete den 10. maj på Lysabild Kro og initiativtagerne til den nye forening var Hans Bonde, Skovby, Peter Lassen, Lysabildsskov og Johan Davidsen, der blev valgt som første formand.

Oprindelse

Af navnet LSG fremgår det, at man fra starten havde gymnastik og skydning på programmet, mens fodbold kom til i ca. 1930. Lidt efter lidt kom også håndbold og badminton til. Disse 2 idrætsgrene har i 80´erne skilt sig ud som selvstændige idrætsgrene sammen med deltagere fra Tandslet.

Fodboldafdelingen, der i de første år måtte tage til takke med at spille på et par lejede græsmarker, blomstrede for alvor op, da den ny Lysabild skole i 1943 blev opført med gymnastiksal og sportsplads. I starten deltog fodboldholdene i SI´s turneringer, men i 1955 blev 2 hold tilmeldt JBU.

I 1993 blev der anlagt to tennisbaner i forbindelse med opførelsen af det nye klubhus, og en tennisafdeling blev oprettet.

 

Klubben har i de mere end 80 år spillet en stor rolle i Lysabild. Foruden de rent sportslige aktiviteter har LSG også medvirket på det kulturelle område. Det er blandt andet sket ved at være medarrangør af afstemningsfesterne den 10. februar, hvor klubbens teaterafdeling har opført teater. Den første af de senere landskendte “Sønderborg-revyer” blev startet af amatørskuespillere fra LSG´s revy. Desuden har der været mange idrætsuger med et meget stort program og ofte med udenlandsk deltagelse.

Fra 1966-2004 har LSG berettet om foreningens aktiviteter i kvartalsbladet “Stafetten”, der blev husstandsomdelt.

Som en af de mange aktiviteter har klubben også i mange år arrangeret gadefodbold-stævne, hvor der til tider har været over 20 deltagende hold fra lokalområdet.

Den gode opbakning til foreningen kom også til udtryk, da der i 1993 blev opført et fint klubhus – udelukkende finansieret ved lokal indsamling og frivillig arbejdskraft. Også Lysabilds pensionister benytter klubhusets cafeteria.

Profiler:

Den ubestridte største arbejdskraft gennem tiderne har afgjort været Lauritz Rasmussen, Drejby. Han har gennem flere årtier stået for en stor del i LSG vedr. trænings- og kampaftaler, opkridtning, materiale og meget andet. Hver aften i sommerhalvåret var han at finde på Lysabild stadion, og om vinteren var han leder af badminton i gymnastiksalen. Han har da også modtaget hædersnåle af både JBU og DBU for sin store indsats

Ægteparret Sanne og Svend Asmussen, Lysabild, har ligeledes ydet ( og gør det stadig ) en kæmpeindsats som LSG-ledere. Sanne var i mange år fodboldformand, og Svend har gennem årene forvaltet kampaftaler og materiel. Begge er fortjent blevet hædret med nåle.

Spiller- og trænerprofiler

Øivind Jensen-Fangeler vokset op med LSG, men opnåede for B 1903 ( ca. 1960 ) 2 B-landskampe.

Vagn Birkeland ( KB ) var i midten af 50´erne på A-landsholdet 5 gange. Har de senere år spillet superveteran i LSG. I 2004 trænede han med – som 78-årig.

Anders la Cour Møller har efter sin juniortid i klubben haft 12 kampe på U 16- og U 17- landsholdene. I 1997 blev han professionel i Hamburg SV og har siden spillet divisionsfodbold i Ikast, Fremad Amager og Birkerød.

Blandt LSG´s mange gode trænere gennem tiderne bør nævnes K.R. Poerzsch ( fra LSG´s glansperiode i 50´erne ) H.M. Nielsen, Heinz Behnke, Norbert Carstensen og Asger la Cour Møller.

 

Højdepukter

Klubbens førstehold har to gange været i Serie 2, nemlig et par sæsoner ca. 1960 samt i 2004. I den forløbne sæson 2004 havde klubben tilmeldt 3 herre-senior, oldboys, 3 damesenior og diverse drenge- og pigehold.

Blandt LSG´s højdepunkter husker mange stadig 1955 og 1957, hvor førsteholdet som det første sønderjyske hold blev landsmestre inden for DDSG&I. Mange af disse spillere kom i de følgende år til at præge fodbolden i LSG og var med til oprykning til serie 2.

Klubben havde i sær i 60´erne mange internationale kontakter og havde flere gange ungdomshold på udenlandsrejser. Blandt andet deltog et ynglingehold i en turnering i Frankrig.

Der har været en mangeårig forbindelse med Concordia, der har Hamborgs største ungdomsafdeling. Mange Concordia-drenge har spillet på Lysabilds pæne græstæppe, medens Lysabilds drenge på returbesøg i Hamborg måtte finde sig til rette på grusbaner. Drengene blev i øvrigt indkvarteret privat og fik dermed forbedret deres fremmedsprog.

Lysabild SG har også arrangeret et par store turneringer med mange udenlandske hold – samt velbesøgte opvisningskampe mod bl.a. Vejle Boldklub.

Succes for pigerne

Fodbold for piger i LSG startede allerede i midten af 70´erne. Men først de seneste tre år er der for alvor kommet gang i damefodbolden.

Året 1998 blev starten på et lille eventyr for Lysabilds fodbold-damer. Efter 3 sæsoner som junior, hvor pigerne til sidst sluttede på højeste niveau, skulle der nu prøves kræfter som senior, og allerede i anden sæson blev det til den første oprykning, og holdet nåede til en semifinale om det jyske mesterskab.

I 2000 var en andenplads i Serie 1 og to sejre i oprykningskampe tilstrækkeligt til en plads i Jyllandsserien, hvorfra det i 2001 blev til en oprykning til Danmarksserien. I Danmarksserien i 2002 blev det til en flot tredjeplads, hvorimod 2003 sluttede med nedrykning i Jyllandsserien.

Når Lysabild SG i så mange år har kunnet bevare et pænt antal hold, i sær indenfor voksenfodbold, skal en af årsagerne nok findes i det gode sammenhold, der er i fodboldafdelingen. Dette har dels fået mange af spillerne til at blive i LSG, selv om de flyttede fra landsbyen Lysabild, og har dels bevirket, at spillere fra omegnsklubber har følt sig tiltrukket af atmosfæren i Lysabild SG.

Address

Address:

lysabildgade 4c, 6470

Telephone:
Planlæg Min Rute
Klik på knappen for at se kortet

Leave a Review

Din besked