Myten

Materiale Kobber.

Kunstner: Eiler Madsen

Skænket til Sønderborg Kommune af SydbankFonden i 2008.

Myten viser historien omkring Christian d. 2., som er opstået på baggrund af Carl Blochs maleri fra 1871. Her går kongen konstant rundt om sit marmor bord, med sin tommelfinger hvilende på bordkanten, som efter flere år efterlader en rille rundt langs bordkanten.

Kort historie om Christian d. 2:

Året er 1532. Christian 2. er netop blevet fængslet på Sønderborg Slot. Han er kongen, der siden sin kroning i 1513 har stræbt efter at blive konge over et samlet Skandinavien. Han har spejlet sig i de største europæiske fyrstedømmer, og med sit bryllup med den tyske kejsers barnebarn, Elisabeth af Habsburg, har han gjort et af danmarkshistoriens bedste partier.

På trods af alt dette går det så frygteligt galt for Christian. Først fratages han i 1523 kongemagten, fordi adelen foretrækker hans onkel (Frederik 1.). Da han otte år senere forsøger at generobre riget via et indfald i Norge, ser det næsten ud til at lykkes, men til sidst falder også det sammen. Christian 2. lokkes til Danmark med løfte om frit lejde, men igen går det galt. Den detroniserede monark føres til Sønderborg Slot, som de næste mange år vil blive rammen om hans fangenskab.

Man ser det næsten for sig: I desperation og på grænsen mellem genialitet og galskab vandrer Christian rundt i sin trange celle med den ene tommelfinger konstant hvilende på marmorbordpladen, hvor en rille vil blive efterladt til eftertiden som vidnesbyrd om monarkens sørgelige skæbne. Dette er en myte, men historien er et godt eksempel på, hvordan myter opstår og udvikler sig – og med tiden kan blive meget sejlivede.

Address

Address:

Sdr. havnegade, 6400

Planlæg Min Rute
Klik på knappen for at se kortet

Leave a Review

Din besked