Feriens luner ovenpå et efterår, der pludselig var drønet forbi!
Har tænkt rigtig meget på at få skrevet dette blogindlæg de seneste dage. Faktisk har jeg de seneste måneder tænkt rigtig meget på at få skrevet blog. Og ideer til omdrejningspunkter er fortsat talrige og det er lige med at få sorteret i dem. Da efteråret og den tidlige vinter var her, virkede det som om, at tiden fløj med hvirvelvindes hast. Hovedsageligt grundet travl sæson på arbejde. Og nu – hvor jeg sidder her og kigger i bakspejlet, så synes efteråret at have været rigtig langt – med tanke på alt det, der er nået de seneste måneder. Således er vores tid både flygtig og til låns, så husk nu at udfylde den med værdifulde og stressnedtonende oplevelser og erfaringer.
Sidder lige nu i sommerhus her på Sydals og nyder roen foran brændeovnen. Den undersøgende følesans er fuldt modtagelig og aktiv. Når man, – ligesom os, ikke har brændeovn derhjemme, så er det bare hyggeligt med de anderledes lyde og synet af ilden. Duften er helt særlig, men det allerbedste er den anderledes særegne lune fornemmelse der følger med. Den mærkes i luften og i gulvbrædderne, hvorpå jeg sidder i skrivende stund. For et par timer siden sad familiens 6årige i nattøj lidt tættere på ilden, kiggede lige ind i det rødlige skær, og udbrød pludselig – ”det her er bare den bedste ferie nogensinde”. Vi er lige ankommet her til eftermiddag, og er bare taget 10-15minutters kørsel hjemmefra; – fra Hørup og til Skovmose – for at nyde en forlænget weekend, i naturens ro, væk fra input stress og jag. Tja, ferie behøver slet ikke blæses op til det store, eller indebære flere timer til lands, til vands eller i luften. Men hvorfor ikke bare blive hjemme så? Tja, fordi der er hurtigt andre ting, der tager fokusset fra afslapningen derhjemme. Her var ungerne ude indtil solen var gået ned og græssets farve synede mere sort end grønt. I flere timer var tiden gået med simpel beskæftigelse. Snurre rundt på en lille gammeldags karrusel, der selv skubbes i gang og sparke bold (tumle rundt som målmand med bolden). Altså også vestibulærsansen i spil. Dejligt med højt til himlen og masser af plads på plænen og simpel leg med karrusellen, da den gamle rutsjebane ikke var god. Og ingen gav udtryk for at kede sig ved det simple.
Nu kom dette oplæg til at handle en hel del om dagen i dag, hvilket slet ikke var meningen, – I har nemlig et oplæg til gode, som jeg ikke nåede skrive tidligere i ferien. Så ikke mere herfra Skovmose lige nu, men vil forsøge tage jer lidt mere med rundt på sommerhusferie i løbet af de næste par dage. Men for en stund tilbage til Høruphav, hvor begge unger er spejdere – ”de glade blå” Det Danske Spejderkorps. Er man mere til KFUM, er dette også muligt i Høruphav. Lige bag spejderhytterne er der et helt fantastisk skovområde.
Hvad indebærer et skovområde, for at være helt fantastisk? Der er forskellige stier at følge. Men det har man slet ikke lyst til at gøre her, der er alt for meget spændende at udforske væk fra stierne. Der er varieret og bakket terræn. Mudrede områder, hvor det er muligt at vade rundt og glide, skride, ælte med fødderne, sanse underlaget med eller uden fodtøj på. Væltede træer, med lange stammer og snørklede grene indbyder til at kravle og klatre på. Man kan slå benene op omkring stamme eller tykke grene og hænge på hovedet. Små krat, som er tilpas tætte. Der er store høje, som man kan løbe, tumle, trille på; – op såvel som ned – slippe sit indre legebarn løs, uanset alder, er det stadig derinde et sted. Man kan løbe rundt om højene og søge efter rævenes huleindgange (hvem finder flest). Man kan smide sig på maven og udforske, hvor langt ind grenen kan komme. Der findes masser af andre dyrespor og svampe, man kan gå på jagt i et naturfagligt perspektiv, som afstressende aktivitet fra hverdagens jag og larm. Jeg selv nyder at lægge løbeturen ude i skoven, og havde denne juledag taget ældstebarnet på 6år med på hans tohjulede, så kunne vi nogenlunde følges ad gennem pløret. Og opdagede sammen lækre steder. Han viste også et par steder, hvor han tænkte der var gode væltede træstammer at klatre på. Så vi aftalte allerede at tage en ny tur, og næste gang kunne resten af familien komme med og lege. Der skal klatres, krybes og kravles, hænges og gynges, vippes. Der kommer naturligvis billeder fra vores tur i skoven bag spejderhytterne, så kan I jo selv smutte forbi Høruphav og udforske. For 1 års tid siden slæbte sønnike og hans gode veninde fra børnehaven 4-5meters grene med hjem dernedefra, som de tænkte skulle saves op, tørres og bruges til brænde. Lad ideerne få frit løb og kun fantasien sætter grænser.
Mennesket er skabt til at leve i naturen og ikke til at bevæge sig rundt på asfalt og andre hårde og plane flader. Vi er bl.a. også skabt til at jage, løbe, danse og svømme. Det er derfor fantastisk med Sydals’ naturrige områder, hvor vi mange steder netop kan nyde timevis af aktivitet på sand eller skovbund, – hvis vi ønsker det. Løbe og danse omkring. Springe i vandet og svømme. For vedligehold af vores kroppe, bør vi netop gøre dette så meget som muligt. Det er naturligt og det optimale for vores knogler og muskler. Det fremmer en stærk krop, og forebygger at vi ikke rammes af smerter i alt for ung alder. Mange moderne børn (og naturligvis også voksne) har for eksempel i en alt for tidlig alder problemer med ryg, udfordringer med for korte hase- og lægmuskler. Musklerne, knoglerne, leddene, brusken er afhængig af naturlig bevægelse og at holde sig i gang. Med bevægelsen rundt i skovmiljøet (væk fra stierne), sørger vi også for alsidige kinæsthetiske (muskel/led) sanseindtryk der sendes gennem vores nervesystem og gør at kroppen på ubevidst niveau hurtigere får automatiseret forskellige bevægelser og at vi derfor ikke ender med store børn, som snubler rundt, mister balance ved bevægelser som ikke burde sætte dem ud af spil. Trækker/holder sig væk fra bevægelse, leg, aktivitet, der er naturlig for deres alder og en del af en sund udvikling personligt-/følelsesmæssigt og socialt (altså også udvikling af selvværd og selvtillid). Altså er det med motorikvejlederens briller på fornuftig udnyttelse af tiden at komme ud i skoven og slippe legen fri. Det nedsætter vores stress niveau – natur, bevægelse og leg – 3 i en sammenhæng.