Ringridning

Ringridning afholdes en gang om året, på et forudbestemt tidspunkt.

Ringridning er i dag en blanding af sport og for tilskuerne en fest.

En sport fordi udfordringen med at ramme de ringe, som bliver mindre og mindre for hver runde man går videre, bliver sværere runde efter runde.

En fest fordi hele ringridningen er fyldt op med festglade mennesker, øl-telte, musik, karruseller, boder, kort skrevet en kæmpe oplevelse.

Før hver ringridning er der altid et kæmpe optog, som foruden af vise ryttere og heste frem, ledsages af fantastiske orkestre fra hele kloden.

Orkestrene optræder på festpladsen og på et kæmpe tatoo show.

Specielt Sønderborg Ringridning, som er den allerstørste og mest fantastiske ringridning bør opleves af enhver, uanset om man er til ringridning eller ej. Ringridningen afslauutes altid om mandagen efter herrefrokosten, med et kæmpe tatoo og et orgie af festfyrværkeri.

Historie

Ringridningens historie går helt tilbage til Middelalderen, hvor det var en både populær og frygtet underholdning i de europæiske konge- og fyrstedømmer.

Frygtet, fordi ringridning indgik i de barske ridderkampe, ofte med livet eller førligheden som indsats. Det var Christian III og hans søn Frederik II, der i Danmark i 1500-tallet indførte og ændrede ridderkampen til rytterdyst.

Det er imidlertid Christian IV, der regnes som den første royale ringrider. Ved hans kroning i 1596 blev der arrangeret ringridninger over flere dage og med deltagelse fra Europas kongehuse og fyrstedømmer. Christian IV var selv en ivrig ringrider og deltog i ringridninger både i Danmark, England og Tyskland.

Der skulle dog gå tre århundreder, før ringridersporten for alvor bredte sig til Sønderjylland. Fra begyndelsen af 1800-tallet er der beretning om, at ringridning indgik i landsbyfester. I 1845 havde hertug Christian August af Augustenborg og hans gemalinde sølvbryllup. I festlighederne indgik en storslået ringridning med deltagelse af 450 ryttere. Ringriderfesten i Sønderborg, som den kendes i dag, blev organisatorisk stiftet i 1888, men ringriderfest nummer 100 blev først holdt 110 år senere, i 1998. Det hænger sammen med at festerne var forbudt under de to verdenskrige og på grund af mund- og klovsyge.

På tirsdage forud for Ringriderfesten i Sønderborg er det muligt at opleve lidt af Middelalderens ringridning på den historiske ringriderbane ved Sønderborg Slot.

Vil du dybere ned i ringridningens spændende historie så besøg Danmarks eneste  Ringridermuseum. Det finder du i Sønderborgs næstældste hus i Kirkegade. For åbningstider klik på ”Museet” på denne hjemmeside.

Ringridning afholdes mange steder i området:

Sønderborg

Hørup

Skovby