Madtips med mere

Madtips med mere

Mit nye jern og nemt brød

Jeg er en novice i køkkenet, men nogle gange er det bare noget som virker for en. Det bliver en øjenåbner og giver en lyst til at afprøve mere.

Sådan startede det for mig inde, at jeg fik fingerne i noget, jeg troede var ligegyldigt. En ting som ikke havde stor betydning, med mindre man var entusiast. Jeg havde tit hørt om, at man kunne få en bagesten til sit køkken. Altså et slags indlæg, som man sætter ind i ovnen og benytter istedet for bagepladerne eller risten.

Ved et tilfælde blev jeg opmærksom på bagestål. Hvis du ikke ved hvad det er, kan jeg fortælle det er ligesom en bagesten. Jeg har aldrig prøvet bagesten, men jeg kan love jer, at stålet er super godt. Det bliver virkeligt varmt, holder varmen længe, og så ved jeg, at det kan holde, og ikke risikerer at sprænge som sten kan gøre.

Jeg har prøvet det godt af nu, for jeg vil på ingen måde anbefale noget, jeg ikke kan stå inde for. Men med bagestålet er det absolut intet problem. Det står jeg fuldt ud inde for, og jeg vil helt sikkert komme til at bruge det rigtig meget fremover. Der skal også eksperimenteres med det på grillen, men det kræver lidt øvelse tror jeg.  (og måske også et mindre stål 😉

Jeg gik ud fra følgende:

10 gr gær
1 spsk salt
5 dl koldt vand
ca. 600 gr mel

Og nu kommer det absolut nemmeste ved det hele. Rør gæren ud i vandet, tilsæt salt og mel og rør rundt til det hele er samlet. Sådan!
Nej der er ikke mere – nu skal dejen stå og hæve i mindst 4 timer. Vil du have et endnu mere luftigt brød, så lad det stå op til 12 timer.
Tænd for ovnen. 250 grader skal den stå på. Jeg har en bradepande i bunden med vand, så der afgives lidt damp under bagningen. Midt i ovnen har jeg risten med det tunge bagestål og så har jeg også sat en stor lerkrukke/skål med ind. Den skal også varmes op til 250 grader. Ovnen og det hele, blev varmet op i ca. 40 min. Så er den klar.
Hæld dejen ud på et stykke bagepapir – jeg har jo en fin kagespade, som hørte med til bagestål-sættet, så bagepapiret ligger herpå. Så er det nemt at flytte ind på den varme plade. Form dejen til et rundt brød.
Tag den varme lerkrukke ud og lemp bagepapir med dejen over på stålet. Her er det altså urtoligt nemt med bagespaden. Bagepapir og brød glider så nemt som ingenting inde på bagestålet. Nu sættes den varme lerkrukke ovenover dejen, så dampen fra dejen forbliver der inde. Pas på, at skålen er stor nok til at dejen kan udvikle sig.
Lad brødet bage 15 min. – tak skålen af og bag videre ca. 15 min. Brødet må gerne være godt brunt inden det tages ud. Igen, er det blot at skubbe bagespaden ind under bagepapiret, og så nemt tage brødet ud af ovnen. Ingen brændte fingre overhovedet.

Har du ikke et bagestål, kan den også bages på en almindelig bageplade der varmes op inden. Men regn med lidt længere bagetid.

reklame

Annoncelink

Kan I fornemme den sprøde skorpe? Det er vildt så sprødt det er. Og det smager bare fantastisk.

Ja Blomsterberg vil sikkert sige hun ikke er glad, fordi brødet er revnet. Men det kan jeg nu godt li. Vil du undgå det, skærer du et par ridser i dejen inden den sættes i ovnen. Så kan dampen komme ud der.

Jeg har også bagt grahamsboller som fik en skorpe som de skønneste ciabatta fra bageren. Jeg må advarer jer – der vil komme flere brød- og bolleopskrifter fremover, der er bagt på dette stål. Jeg er ganske enkelt solgt!

Og så er der jo også lige pizza – jeg kan høre pizzabunden knase, så sprødt vil det blive når det bages på et bagestål og det på kun ca. 4 min.

Skulle du nu få lyst til at læse mere om stålet, så findes det på www.bagestaal.dk . Man bestiller, og næste dag kommer det. Og så er portoen endda gratis.

Vil du se nogle af deres anbefalede opskrifter, kan du se dem HER

About Fandango

Har ikke skrevet bloks før, og vil derfor prøve dette medie af, selvom jeg nu ikke lige er fra den generation. Jeg gør det fordi, at jeg har en filosofi om, at ALT skal prøves mindst 1 gang, og fordi jeg lige har lyst til det nu.