Sydals og naturen omkring os; – sansning, bevægelse og erfaringsdannelse – vitalitet i naturrig terapi… ;-)

Sydals og naturen omkring os; – sansning, bevægelse og erfaringsdannelse – vitalitet i naturrig terapi… ;-)

Perfekte steder er der, hvor vi bare kan slå os løs. Hvor krop og sind er i fokus, hvor hverdagens ræs får lov at slå kolbøtte for en stund, blive vendt på hovedet og oplevet fra en ny vinkel. Og hverdagen må siges at have været vendt på hovedet dette forår, hvor vi egentlig har måtte slippe en del kontrol og lade os styre af restriktioner ovenfra pga. coronapandemien, der lige skulle ind og sætte et enormt erfaringsaftryk i mange. Jeg har flere gange under hjemsendingen haft lyst til at skrive oplæg herinde og dele billeder af flotte natursteder og dele ud af sansemotorisk refleksion og inspiration.

Det er også alt for længe siden, at der er kommet lyd herfra sidst. Hvilket egentlig er ærgerligt, for vi bliver ved med at finde nye lækre steder her rundt omkring Sydals. Der er rigeligt at komme efter, uanset om du bor i nærheden eller er på besøg. Hverdagen har været travl med hjemmeundervisning af ham – som fyldte 8år lige midt i nedlukningen og stadig venter på at blive fejret af familien og vennerne. Jeg har arbejdet så mange timer som muligt ved pc’eren, og også haft en 5årig, der skulle have lidt nærvær og opmærksomhed.

Al vores tid væk fra pligterne er mildest talt gået med at udforske den skønne natur omkring os. Skov og strand. Leg og cykelture har været den mentale optankning. Med leg – tænkes naturligvis meget på grundmotorikken og den kropslige leg. Der har endnu engang været fokus på vestibulærsans og kinæstesien (muskel/-led-sans). Derudover har der været rig mulighed for at drøne i bare tæer og få lidt liv i følesansen igen efter en vinter pakket væk i tøj, overtøj, store sko og støvler. 😉

Vi har naturligvis haft et par ture til Kærneland – vores yndlingsbadestrand – og Sander løb en dag i vinterjakke i bølgen blå efter den bold, som var ved at stryge til havs. Sådan – super seje fyr, der trodsede de kolde sanseindtryk af tanke på natur og klima. Natur og klima vil jeg forsøge at folde lidt mere ud. Nu hvor naturdelen begynder at fylde mere og mere også. Er som de fleste andre pædagoger kommet tilbage til en hverdag, der foregår 100% udendørs. Og som man kan læse flere steder, har det gjort noget positivt for landets børn. Vi ved jo godt, at natur og udelivet er godt for os, vi ved jo også godt, at det måske stammer fra vores tidlige rødder. Men herunder vil jeg folde det lidt mere ud udfra forskellige vinkler at anskue naturen på. Her i foråret, har vi været en hel del gange i Sønderskoven – fordi det ganske enkelt er pragtfuldt med skov på den ene side af stien og stranden samt vandet på den anden. Derudover er det en fryd med alle de gode klatresteder, sumperne, bakkerne. Der er rig mulighed for at lade fantasien suse derud af, der er de bedste og naturligste rammer for bevægelse. Den for vores krops naturlige alsidige bevægelse (illustrerer terrænet med fotos herunder), hvor muskler og led bruges i yderpositionerne. Der er så mange steder i nærheden. Er du træt af at udforske Sydals, kan du tage gendarmstien til Sønderborg eller…. Vi gik den fantastiske tur en dag i påsken -hvor det også vrimlede med skovmus. Trillen her i Høruphav skal nu også lige nævnes igen. Ligesom Lambjergskov skal…

…men den seneste tur gik nu faktisk til nordals – blot 18 minutter herfra Hørup. Og så kommer du til Nordals Naturskole. Målet var dog området omkring Alsstien – skov og strand samt Lillebælt lige ved hånden. Der er også mulighed for at tage en lang vandretur på Alsstien, hvis man ikke er afhængige af den alsidige bevægelse. https://vorespuls.dk/gang/artikler/steder-i-danmark-du-maa-vandre-alsstien

Det var vi dog denne søndag, samtidig med at ungerne hver især skulle løse deres sidste opgave for at få hjemmespejdmærket i hus. Det gode ved at arbejde med hjemmespejd samt når ungerne under normale omstændigheder samles med spejdervenner og ledere er netop at de forskellige måder at anskue naturen på kommer i spil både på skift og i sammenhæng til hinanden. Hvis vi ser på den rationelle måde at møde naturen på, så er det måske interessant at tage et nærmere kig på genetableringen af als stenrev. Idet det rationelle netop anskuer måden at omgås naturen på ud fra perspektiver som tanke og logik. Andre begreber der er i spil; – analyse og refleksion ud fra objektiv viden og indsigt. https://www.tvsyd.dk/sonderborg/als-vil-have-fiskene-tilbage

Udover dette konkrete fokus er der jo al den viden, man kan rumme at søge i både skoven og stranden samt vandet i området. Fx er der også den sjældne løvfrø repræsenteret. Ved interesse kan der læses mere om dyrebestanden, ved at følge nedenstående link.

https://naturstyrelsen.dk/naturoplevelser/naturguider/noerreskoven-paa-als/dyr-og-planter/

Men når vi er ude i naturen er fokus mere at vække lysten og interessen ved at give plads til legen – det er nærmest umuligt at kroppen er i aktivitet-/leg uden at fantasien følger trop. Og ofte trækker det flow med sig. Flow findes; – i den retning jeg her præsenterer, – under den sanselige måde at anskue naturen på. Hvordan mærker jeg naturen? Det gør jeg ved at have tiden med mig, smide strømperne, hands on erfaringer. Der er fokus på krop og energi. Kroppen såvel som naturen sanses, det fører flow og udveksling med sig og dermed også vitalitet og livskraft. De fire måder at anskue naturen på er fra bogen Naturterapi – Oplev naturen styrk livet.

https://www.gyldendal.dk/produkter/lasse-thomas-edlev/naturterapi-47504/h%C3%A6ftet-9788702259933?gclid=CjwKCAjw7-P1BRA2EiwAXoPWAydCccyME-K9ABp8bpXRxj43KGKxuTUkh6q9qJvTRj922RD68X3-7RoCpj0QAvD_BwE

Udover det rationelle og det sanselige, som præsenteredes herover. Formidler Lasse Thomas Edlev også den berørende og den hengivende måde at anskue naturen på. Den berørende har omdrejningspunkt i, hvordan vi påvirkes af natur, – altså fokus på sindet, følelse og fantasi. Det er den subjektive indlevelse, det handler om associationer og fabulering. Og ikke mindst de æstestiske og musiske udtryk. Hvis vi har sanset naturen og er blevet berørt af naturen, passer vi også automatisk på naturen, samtidig tror jeg også på, at interessen og nysgerrighed væk – den rationelle måde at anskue på kommer i spil. Det fjerde fokus fremlægges som den hengivende måde at møde naturen på; – herunder at overgive sig til naturen. Det handler om væren og selvforglemmelse. Der er præsenteret områder som mindfulness og bøn, meditation og fordybelse samt spirituelle praksisser.

I det ovenstående tror jeg på, vi har svaret på, hvorfor naturen har den afstressende effekt på os. Hvorfor det er nødvendigt at vi finder veje til at begå os i og passe på naturen. Fordi naturen kan have altafgørende betydning for os, når vi er allermest i vildrede. Eller går allermest i blinde. Savner svar og retning i en virkelighed, der sommetider kan ende som et uoverskueligt puslespil.

Og som nævnt i starten er Sydals og vores nærområde beriget med så meget natur, som for nogle måske endnu er ikke opdaget. Naturen er den fornemste og letteste vej til afstresning og berigelse af ny energi og vitalitet.

Herunder ses billeder fra turen på Alsstien og stranden dertil. De mange fotos i dette oplæg er både illustrationer for at fremhæve de 4 måder at anskue naturen på, for at illustrere kroppens yderpositioner, og den levende og legende vitalitet som så nemt vækkes i samspillet med naturen. Og skaber grobund for de fire måder at anskue natur på.

Billeder beskriver tit mere end tusind ord. Men egen oplevelse og erfaring gør så meget større indtryk. Så tag selv ud og erfar naturen vi er omgivet af og få de berigende sanseindtryk i samspil med naturen. Ud og sans lydene og duftende. 🙂 Der er garanti for, at du ikke fortryder.

About Tina

Jeg er 38år og bor i Hørup på Sydals. Arbejder dagligt pædagogisk og privat med børn i et sansemotorisk fokus. Omdrejningspunktet for dette fokus er i leg, natur og nærvær. Jeg blev uddannet pædagog i 2007 og henover vinteren 2017-18 været på 4ugers Motorikvejleder kursus hos Vends Motorik -og Naturskole. Derudover er jeg lige nu igang med at tage kompetenceløft som udelivsvejleder (4 ugers kursusforløb fordelt på max 3år). Har gennemført 1. uge - Basisudeliv og i foråret 2020 (pga. corona rykket til efteråret) venter en uges forløb i Science i Udelivet. Du kan se alle mine bloge på: https://sydals.dk/motorikvejleder/