Udvidet og fornyet fokus på naturen…

Udvidet og fornyet fokus på naturen…

Sidste år samme dato skrev jeg et blogindlæg om en lun efterårsdag, hvor man lige kunne mindes sommeren. Idag var også sådan en dag. Jeg har nydt hele dagen udendørs på mit arbejde, hvor der er blevet syslet med stort og småt. Der har været masser af fællesskaboplevelse. Der er blevet leget, grinet, tumlet, eksperimenteret, talt og sunget – samt meget andet, der knytter os sammen i nuet.

Og sådan er det med naturen – den forener på en livsbekræftende måde. Den giver ny energi og store såvel som små menneskers hjerner skal have tilstrækkeligt af dette.

Jeg håber i den kommende tid, at der bliver mere tid til at komme med små oplæg herinde. Tanker og ideer skal vel også deles og gives videre af og til. Og helt sikkert er det, at naturen er blevet det helt store emne. Der er fortsat masser af forskningstid lagt i forskellige naturfokus. Og vi bliver fortsat mere enige omkring vigtigheden af at komme ud, hvor der er “højt til loftet” og plads til de store armbevægelser. Hvor indtrykkene er få og afdæmpede.

Selv har jeg også valgt at sætte ind på dette område nu. Det er ca. 2år siden at jeg startede mit kompetenceløft frem mod motorikvejlederrollen, og dette arbejder jeg da fortsat med dagligt; – herhjemme såvel som på mit arbejde. Derudover skulle naturen nu også komme lidt mere til sin ret. De kommende år er det tid for at sætte ind på at højne kompetencen indenfor dette felt for mit vedkommende. Ikke blot ved at dykke i teorien og læse om det, omend der er et hav af gode artikler, bøger og andet at gå i krig med. Men fokusset skal spredes ud i min hverdagspraksis og gennemgå en konkretiserering via erfaringsafprøvning og -udveksling. Jeg tog derfor endnu engang turen over til http://Vends Motorik og Naturskole – denne gang for at blive ULV – Udelivsvejleder. Dette kræver 4 ugeforløb indenfor en periode på højst 3år. Nu har jeg derfor taget basismodulet og arbejder med fornyet lyst og engagement omkring formidling og brugen af det, der var i fokus i uge 40. Til foråret venter der en uge med fokus på science i udelivet – og jeg behøver vidst ikke fortælle, hvor meget jeg allerede ser frem til dette.

Vends Motorik- og Naturskole

Dette oplæg skal holdes nogenlunde på naturens sti, og siden vil jeg snarest muligt forsøge at lave et oplæg, der endnu engang knytter tankerne mellem sansemotorikken og naturen. Ikke mindst knyttet til erfaringer gjort herhjemme med nu en skoledreng, der er startet i 1.klasse, samt en 4årig der glæder sig til at komme i SFO og skole – heldigvis er der noget tid endnu. For som I, der tidligere har læst med måske husker, kan det godt give en noget hektisk hverdag, at være barn i det senmoderne samfunds tempo, når man er født med en overaktiv hjernestamme. Det kræver noget at lære og jonglere sin tilværelse og sit stressniveau.

Ligesom det gør sig gældende for sansemotorikken, har naturfokusset netop mulighed for at afstresse og give os små frirum. Selv oplevede jeg dette med en uges kursus i udeliv – naturligvis tilsat en ordentlig omgang frisk luft time efter time. Sanser og konkret erfaringer i spil. Helt fantastisk!!! Men derfor også hårdt at komme tilbage på arbejde igen, med flere timers møde (indendørs vel at mærke) samt en hel dags intens kursus (indendørs). Henmod slutningen af andendagen, trak det i alle dele af kroppen efter at komme ud. Dette lykkedes tirsdag aften med en tiltrængt løbetur i strandkanten ved syddanmarks bedste strand.

https://www.visitsonderborg.dk/drejby-strand-kerneland-gdk611523

Det var absolut fornyende, at komme ud og få vind i håret og blive blæst igennem, alt imens kroppen fik lov at slippe fri, og lungerne havde mulighed for at gøre det, de er skabt til. Jeg er vild med mit job, – også møderne og de stillesiddende kursusdage indendørs. Men jeg er samtidig overbevist om, at det er et must for os, at komme ud i naturen. Som vi samtidig skal huske at passe på, sætte pris på og værne om til generationerne, som følger efter os. Derfor skal vi huske at give vores unger gode oplevelser i udelivet – fra de er helt små. Det bør være en naturlig del af vores kulturarv, at vi erfarer værdien ved at tanke energi i samspil i og med naturens enorme ressourcer.

Naturen rækker så langt – selv når solen er gået ned og det meste er mørkt

Jeg vil forsøge snart at komme med flere indspark, der knytter samspillet mellem motorikken, naturen, hjerneudvikling og vores velbefindende. Dog skal entusiasterne ikke vente helt. Derfor kommer her et par links, man kan følge og dykke lidt dybere i emnet.

https://jv.dk/artikel/ny-forskning-s%C3%A5-kort-tid-skal-du-v%C3%A6re-i-naturen-for-at-s%C3%A6nke-dit-stressniveau

https://www.sdu.dk/da/om_sdu/fakulteterne/sundhedsvidenskab/nyt_sund/nyt_center_skal_faa_flere_boern_ud_i_naturen

https://pov.international/natur-pa-recept-mod-stress-mens-vi-venter/?utm_campaign=unspecified&utm_content=unspecified&utm_medium=email&utm_source=apsis-anp-3

About Tina

Jeg er 38år og bor i Hørup på Sydals. Arbejder dagligt pædagogisk og privat med børn i et sansemotorisk fokus. Omdrejningspunktet for dette fokus er i leg, natur og nærvær. Jeg blev uddannet pædagog i 2007 og henover vinteren 2017-18 været på 4ugers Motorikvejleder kursus hos Vends Motorik -og Naturskole. Derudover er jeg lige nu igang med at tage kompetenceløft som udelivsvejleder (4 ugers kursusforløb fordelt på max 3år). Har gennemført 1. uge - Basisudeliv og i foråret 2020 (pga. corona rykket til efteråret) venter en uges forløb i Science i Udelivet. Du kan se alle mine bloge på: https://sydals.dk/motorikvejleder/